Avaruusmatkailua turisteille

Kirjoitettu: 6. 3. 2012 - Muokattu: 17. 3. 2015 - Asiasanat: ,

Miltä kuulostaisi mahdollisuus päästä avaruuteen turistilennolle? Tämä on hyvin pian mahdollista, sillä Virgin Galacticin avaruuslennot alkavat kohta. Nyt jokaisella ihmisellä on mahdollisuus päästä käymään avaruudessa, kunhan vain on varaa maksaa oma paikka lennolta.

the Virgin Galactic SpaceShip2 (VSS Enterprise) is released from the mothership. photo was taken with high powered telescopes. The release was at 46,000 feet.

Teknisesti laitteisto ei olekaan enää aivan samaa rakettiteknologiaa mihin tv:ssä on totuttu, vaan nyt aluksena toimii hybridiraketein varustettu siipialus, joka nostetaan ensin lähemmäs oikeaa lentokorkeutta tavallisella suihkumoottoritoimisella kantoaluksella. Tämän jälkeen itse matkustaja-alus alkaa oman nousunsa kohti avaruutta. Turvallisuudestakin on tietysti täytynyt huolehtia kunnolla ja hybridiraketit mahdollistavatkin työntövoiman katkaisemisen milloin tahansa ja alus on suunniteltu niin, että se voi liitää takaisin maan pinnalle turvallisesti. Vaikka meille suomalaisille kasinopelit tarjoavat arjen suurimpia elämyksiä, ei sielläkään aivan näin pitkälle päästä.

Matkustajat tulevat pääsemään Virginin lentokoneilla korkeammalle kuin millään muulla laitteella, poislukien tietysti avaruuslentoon suunnitelluilla raketeilla. Uusin SpaceShip Two -alus lentää jopa 110 kilometrin korkeudessa ja tämä onkin juuri teknisesti avaruuden puolella. Sadan kilometrin korkeudessa olevaa Karmanin rajaa pidetäänkin kohtana jossa maan ilmakehä loppuu ja avaruus alkaa. Tähän voi vertauksena sanoa että revontulet ovat näillä korkeuksilla, meteoriitit näkyvät noin 85 kilometrin korkeudessa, korkeimmallekin lentävät sääilmapallot liikkuvat 50 kilometrin rajan alapuolella ja lentokoneet noin kymmenen ja viidentoista kilometrin korkeudessa.

Tietysti tällainen matkailu ei tule olemaan halpaa. Tämänhetkinen lipun hinta on 200 000 dollaria, joten se jää hieman keskivertotallaajan ulottumattomiin, vaikka ei sitä tiedä vaikka hinta putoaa muutamassa vuodessa puoleen. Ensimmäisenä matkustajien joukossa tullaankin varmasti näkemään julkisuuden henkilöitä ja rahakkaita miljonäärejä, mutta pian joukkoon liittyy varmasti myös tavallisempia ihmisiä, varsinkin jos lipun hinta hieman laskee. Lipun hintaa voi alkaa metsästää netin rahapeleistä. Esimerkiksi hedelmäpelit ovat helppoja pelata ja voitot voivat viedä jopa avaruuteen.

Kommentointi poistetu käytöstä.