Käden ergonomiaa, käsikäyttöisen (työ)välineen suunnittelu

Hämeen ammattikokeakoulun tuotekehityksen koulutusohjelman ergonomian kurssilla vuonna 2004 harjoitustehtävänä oli suunnitella käteen sopiva esine ja tehdä siitä 1:1 malli.

Tehtävänä oli suunnitella ja valmistaa hahmomalli tai toimintamalli, mock-up, jostakin käsikäyttöisestä työvälineestä tai laitteesta.

Harjoitustehtävässä tuli soveltaa käsityökalun suunnittelun ergonomisia perusperiaatteet. Kuten esimerkiksi käden otteet, toimintojen suorittamisen tapa ja välineen mitoitus. Kanssani tehtävän kimppuun kävi Jussi Lahti.

ergonomia_04-03

 

Ideoimme pistotulpan vanhuksille ja muille joiden on hankala tarttua pistokkeeseen. Perinteistä pistopulpan muotoa jatkettiin kämeneen sopivalla kahvalla, joka pyöristettiin. Teimme pistokkeesta 3D-mallin autodesk inventor -ohjelmalla, josta veimme geometrian CAM-järjestelmään.

 

P1010021

Työpajan henkilökunnan ohjauksessa käänsimme mallin SURFCAM-ohjelmalla mallin CNC-ohjelmaksi jyrsimelle. Malli jyrsittiin MDF:ään, joka pöllyää ja jonka kuidut jättävät karvaisen pinnan.

P1010006

P1010007
Puolikkaat irroitettiin ja liimattiin yhteen. Lopullinen muoto tuotiin esiin hiomalla ja malli maalattiin valkoiseksi. Pistokkeen koskettimet tehtiin ohuesta terästangosta.

1098128_10151815922262631_387543261_n

2 vastausta artikkeliin “Käden ergonomiaa, käsikäyttöisen (työ)välineen suunnittelu

  1. Jussi

    Moikka Tuomas. Muistan yhä tämän. Vaikka tämä ei ollut rakettitiedettä, niin silti tämä on yksi onnistuneimmista projekteista, joissa olen saanut olla mukana. No olihan siinä osaava yhteistyökumppani, niin ei mennyt sormi suuhun valmistustekniikoita miettiessä. Jäi aikaa miettiä yhdessä muotoilua ja ehkä siksi lopputulos oli mielestäni täydellinen. Protokin oli niin aidon tuntuinen, että siihen olis pitänyt laittaa varoitustarra ”älä tökkää seinään”.

    Kaivelin proton kaapista. Kyllä tuo ovaali pyöreys sopii edelleen käteen ja tuntuu sopivammalta, kuin kilpailevien ratkaisujen ”gripit”. Ehkä mitoitus pitäisi myydä eteenpäin? Ei siksi, että saataisiin rahaa, vaan siksi, että kaikkien näiden vuosien jälkeen markkinoilla ei edelleenkään ole yhtä hyvää tuotetta, joka kaikessa yksikertaisuudessaan on helppo valmistaa perinteisin menetelmin ja joka istuu jokaiseen käteen yhtä hyvin.

    Minäpä laitan parit kuvat tulemaan. Pintaviimeistely oli jo repsahtanut, mutta tämä proto ei hajoa. ;)

  2. admin Artikkelin kirjoittaja

    Jussi, kiitos kuvasta. Pistoke sopii käteen kuin valettu!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.