Neodyymimagneetti on hauska kestomagneetti

Nyt lähiaikoina näin helsingin sanomissa artikkelin neodyymi magneetti palloista ja innostuin hankkimaan sellaiset aikani ratoksi.

Pallot ovat hyvin pieniä, halkaisijaltaan 4,5mm ja niitä on hankala käsitellä. Suuremmilla palloilla saisi epävakaat rakennelmat korjattua helpommin. Palloista kestomagneetin napoja on vaikea havaita, mutta järjestelemällä niitä ne asettuvat napojensa suuntaan. Magneetit hakeutuvat luonnollisesti voimatasapainoon ja symmetriset rakenteet kestävätkin käsittelyä parhaiten.

Käytössäni ona vain 226 magneettipalloa ja parempi olisi että niitä olisi reilusti enemmän. Silloin voisi kokeilla suurempia ja näyttävämpiä geometrisia muotoja ja rakennelmia.

Neodyymi magneetti pallo -rakennelmia

Lisään kuvia sitä mukaa, kun saan tehtyä magneettipalloista uusia rakennelmia.

Tietoa kestomagneeteista

Kestomagneettien patenttihistoria. Eurooppalaiset patentit ovat rauenneet 2004.

Neodyymi-seos (Nd2Fe14B) sisältää neodyymiä, rautaa ja booria. Kestomagneetit voidaan päällystää esimerkiksi kullalla, nikkelillä tai epoksihartsilla.

Ferromagneettisista aineista tehdyt kestomagneetit magnetoidaan ja niiden parhaimpia materiaaliominaisuusksia onkin magneettinen anistrooppisuus, eli ne magnetoituvat tarkasti vain tiettyyn suuntaan.

3 vastausta artikkeliin “Neodyymimagneetti on hauska kestomagneetti

 1. Juuso

  Kerran pääsin näitä pallukoita kokeilemaan, mielenkiinto lopahti varmaan minuutin jälkeen. Onneksi joku sentään jaksaa vääntää, neodyymimagneetit varmasti tykkäävät kun niitä käytetään… :)

 2. Mauno Konkka

  Moro muute!

  Hienoja! Mietin tos just et jos saan jonkun ambient/taide/tms proggiksen aikaan ni tossahan olis aivan mahtavaa kansimateriaalia vaikka pikku julkasulle!

  -Mauno

 3. Tuomas Artikkelin kirjoittaja

  No moro moro.

  Saat kernaasti käyttää näitä kuvia, Mauno!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.