Tutkielma Aleksanterin koulun lisärakentamisesta

Vuoden 2017 kevätlukukauden päättyessä Aleksanterin koululta kerrottiin, että Pyynikin ja Aleksanterin koulut yhdistyvät Wivi Lönnin kouluksi, minkä nimestä ei vielä silloin tiedetty. Yhtenä pontimena oli tilan puute, joka ilmeni aikeina siirtää joitain luokkia Aleksanterin koulusta Pyynikin kouluun.

Tilan lisäämiseksi tulin ajatelleeksi lisärakennuksen paikaksi nykyistä parkkipaikkaa. Haasteena paikan valinnalle oli päärakennuksen ja puisten lisärakenusten säilyttäminen. Lisäksi uuden rakennuksen tulisi sijoittua niin, ettei se peitä olemassaolevaa rakennuskantaa. Takapihalle, nykyiselle pallokentälle sijoitettu rakennus peittäisi koulurakennuksen, koska tontilla ei ole paljoa tilaa sillä paikalla. Siihen voisi kyllä ajatella puista lisärakennusta, kuten alueella muutoinkin on. Toinen lisärakentamisen tapa olisi korottaa puurakennuksia ainakin yhdellä keroksella. Tämä tapa on mahdollinen myös myöhemmin.

Päädyin valitsemaan rakennuskohteeksi nykyisen parkkipaikan, koska se on tehottomassa käytössä ja valtaa koulun pihalta tilaa, jota on nyt alettu ottamaan kaatamalla puita ja tasoittamalla kenttää Hämeenkadun kulmasta. Nyt koulun piha on pelkkää soraa, mikä on mielestäni ankea ympäristö. Sen sijaan tulisi jatkaa pihalla olevaa kiveystä monipuolisin kuvioin, korotetuin istutusaluein ja vesielementin tuomista pihalle.

Jotta rakennuskanta säilyisi alueella samankaltaisena, niin päätin kopioida viereisen työväentalon tornin parkkipaikan kohdalle. Innoitusta tähän olen saanut myös Taru sormusten herrasta- trilogian kohdasta, jossa kuvaillaa Raurosin putouksia. Siinä putouksen reunoilla on kaksi korkeaa patsasta. Tässä kaksi samanlaista tornia muodostaisivat vaikuttavan parin hallituskadun risteykseen.

Kopiointi oli myös nopea tapa havainnollistaa massoitusta. Kuvankaappaus on Google Maps -palvelusta ja kuvankäsittely on tehty paint.net -ohjelmistolla.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.