Tutustuin valtion tuloveroasteikoon

Lähes koko työelämässä viettämäni ajan palkkani on noussut enemmän tai vähemmän säännöllisesti. Samalla verotus on tuntunut kiristyvän tehden palkankorotukset lähes hyödyttömiksi. Tämä tunne on hyvin subjektiivinen ja värittynyt. Tietenkin siihen vaikuttavat elämäntilanteet ja kulutustottumukset. Progressiivinen verotus on ollut opiskelun aiheena yläasteella ja lukiossa. En muista nähneeni progression kuvaajaa sitten näiden oppituntien. Tein joitain hakuja hakukoneella, enkä löytänyt progressiosta muuta, kuin joitain karkeita taulukoita.

Halusin myös selvittää onko progressiossa olemassa palkkaluokassani jokin paikallinen kiristymä ja että onko progressio ylipäätään lineaarinen.

veroprosentti.progressio.brutto.ja.netto.rinnan
Tuloverotuksen progressio, Brutto vs Netto

Päätin luoda kuvaajan itse. Käytin työkaluna verohallinnon veroprosenttilaskuria. En paljasta syöttämäni alkutietoja mutta, en usko sen vaikuttavat suuresti lopputulokseen. Syötin laskuriin vain vuositulon päätoimesta. Loin taulukon, jossa on palkansaajan kuukausiansio kahdensadan euron välein. 1600e – 5000e kuukaudessa. Vuosiansio on saatu kertomalla kuukausitulo 12,5:llä. Veroprosentti on verohallinnon palvelusta. Samaisesta palvelusta ohjeistettiin lisäämään veroprosenttiin 6,05% lisäkuluja varten, jotta päädyttäisiin oikeampaan nettotuloon.

veroprosentti.progressio.taulukko.kuva
Verohallinnon veroprosenttilaskurin avulla tehty tuloverotaulukko, jota käytettiin kuvaajien luomiseen.

Progression kulmakerroin on 0,5487.

veroprosentti.progressio.brutto.vs.netto
Progression kuvaaja on käyrä, ei viiva.

Kuvaajassa on kuin onkin kohouma. Alku- ja loppupäissä, eli alimmissa ja korkeimmissa tuloissa verotus helpottuu. Kuvaaja on keskeltä kaarella. Veroprosentin progressio ei siis ole lineaarista.

veroprosentti.progressio.brutto.vs.prosentti

1 vastaus artikkeliin “Tutustuin valtion tuloveroasteikoon

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.