3D-tulostus miniatyyrin valmistuksessa

Nähtyäni lehtiartikkelin Tampereelle avatusta 3D-kahvilasta aloin pohtia, mitä teettäisin siellä. 3D-Crush -kahvilassa voi siis skannata ja/tai tulostaa 3d-tulostimella. Asia yhdistyi roolipeliharrastukseeni, missä käytetään minatyyri figuureja taistelujen havainnollistamiseen.

Aikaa kului ja tilaisuus koitti, jolloin pääsin käymään kahvilassa. Olin päättänyt vähintään teettää itsestäni 3D-skannauksen, sillä tiesin tulostuksen olevan hidasta. Siinä kyllä ehtii kahvia hörppiä.

3d-skannaus-rhinoceroksessa

Odotin laitetta, jonne astutaan sissän, mutta skanneri olikin kädessä pidettävä johdollinen laite. Jalkaterät jäivät skannaustuloksen ulkopuolelle jostain syystä. Kahvilassa arveltiin, että kokovartaloskannaus saattaisi epäonnistua. Kuitenkin se onnistui kerrasta vaikkakin osia puuttui. Olin silti tyytyväinen tulokseen.

Sain siirtää mallitiedoston pilveen. Tiedostomuotoja, jotka oli saatavissa olivat .obj .stl ja .ply. Testailin useita ohjelmia mallin muokkaukseen. SketchUppia, Rhinocerosta ja 3Dbuilderia. Näistä Microsoftin 3Dbuilder oli helpoin ja nopein. Monipuolisin on Rhinoceros, jota olen käyttänytkin opiskelujen aikana. Sen saa ladata kokeiltavaksi 90:ksi päiväksi ja aionkin paneutua siihen, jotta voisin tehdä itse malleja tulostettavaksi.

3d-skannaus

Dungeons&Dragons -miniatyyrit ovat koossa 1/60:een.  Ohjelmalla sain skaalattua itseni oikeaan mittaan (3cm) ja siirrettyä suunnilleen oikealle korkeudelle. Puuttuvat jalkaterät korvaisn vain lyhyillä tapeilla. Tässä kohtaa olisin tarvinnut muokkaustaitoja. Lisäksi tein alustan ja koversin sen sisäpuolelta, jalustan keskiosan kantamisen ehkäisemiseksi.

Toimitin valmiin figuurimallin sähköpostilla 3DCrushiin ja siellä tulostettiin malli viipymättä. En ole vielä saanut sitä haltuuni, mutta he lähettivät siitä valokuvan.

figuuri

Kokeilu oli onnistunut. Hintaa tuli yhteensä 12€, mitä pidän huokeana. Maalaan figuurin vielä joskus ja alan pohtia muita tulostuskohteita. World of warcraft -pelihahmo voisi olla yksi. Miniatyyrien valmistamiseen tulostusjälki saattaa olla liian karkea. Maalauksen vaikutusta ei ole vielä päässyt näkemään.

Suurin haste on mallien löytäminen tai valmistaminen. Rhinoceros -ohjelmalla pystyisi luomaan ja muokkaamaan figuureja. Ihan lähitulevaisuudessa tulostettavien mallien kysyntä tulee kasvamaan.

Noniin! nyt aloin taas muistamaan, kuinka Rhinocerosta käytetään. Sain lisättyä joitain piirteitä. Miekan, kilven, kypärän ja viitan. Vartalon muokkaaminenkin on alkanut onnistua. Raajojen liikutteluun tarvitaan vielä harjoitusta.

3d-skannaus-miniatyyri-aseita

Vielä pitää tehdä haarniska, muokata kypärää ja tehdä kohokuviointeja varusteisiin. Niin ja ne saappaat puuttuvat yhä. Miniatyyrin skaalaus epäonnistui. Figuurista tuli liian pieni. Asia pitää korjata, kun teetän uuden tulosteen.

WP_20150509_12_31_09_Pro

Jalustasta tuli matalampi ja ihmishahmo on huomattavasti kookkaampi. Samalla yksityiskohtiakin alkaa erottua, kun koko suurenee. Puhumattakaan jos saan figuurin maalattua.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.