Rauman saariston saavutettavuuden parannusehdotus

Moninkertainen lisäys rantaviivaan ja retkeilymaastoon, mahdollistettaisiin avaamalla maayhteys Nurmeksen saareen. Veneettömille ulkoilijoille ja retkeilijöille on tarjolla venekuljetus saaristoon kesäisin sekä mantereen kohteet, Maanpää, Otanlahti ja Omenapuumaa. Maanpää on hyvä paikka kokea meren läsnäolo ja sytyttää leiritulet. Muut nuotiopaikat ovat Nurmeksessa ja Reksaaressa. Otanlahti on Rauman rantojen kaupallinen keskus, jonka vapaa-alue on supistumaan päin. Omenapuumaa on luoksepäästävissä, mutta vie hieman syrjään selkämeren kansallispuistosta. Lisäksi Omenpuumaalle saapuessa on vaikea uskoa olevansa tervetullut tai edes löytää tietään retkeilyreitille.

Jotta selkämeren kansallispuisto olisi laajemman yleisön saavutettavissa ympärivuoden, ehdotan maayhteyden avaamista Nurmekseen. Maayhteys olisi mahdollinen rakentamalla kaksi siltaa. Sillat sijoittuisivat Säikänsunttiin ja Puuvallinkanaaliin. Sillat muodostaisivat risteyskohdan saariston veneliikenteen kanssa. Tämä tulisikin ottaa huomioon sillan korkeudessa. Korkea silta voisi toimia samalla näköalapaikkana, vaikkapa lintutornina. Samalla siltoja alittavaa vesiväylää voisi kohentaa mikäli on tarvetta.

Sillat voisivat olla puurakenteisia suomalaisia puurakentamisen näytöstöitä. Ehkäpä Vanhasta Raumasta tuttua koristeellisuutta voisi soveltaa. Siltojen jänneväleistä tulisi kunnianhimoiset, mutta kuormitus mitoitettaisiin kävelysillan mukaan.

Lisääntynyt kävijämäärä ja laajentunut vierailuaika auttaisi kehittämään saariston palveluita. Palveluiden kehittyessä nykyisen reittiliikenteenkin käyttöaste kasvaisi.

Kuvassa on esitetty kahden sillan sijainti. Karttapohja on kuvankaappaus Rauman saariston luonto- ja retkeilykartasta.

Tekstaritalikossa (LS7.7) julkaistussa palautteessa haluttiin pitää ”saaristo saaristona”. Nurmes-Aikonmaa on saari keinotekoisesti, sillä molemmat suntit on kaivettu kapeaan kannakseen.

Jouko Nummela osaa kertoa Raumakuvasto-sivustollaan, että:

”Nurmesluodon ja Kataviston yhdisti kapea kannas. 1800-luvun lopulla Haapasaarenveden kalastajat kaivoivat siihen veneellä kuljettavan kapean kanavan. Kun Raumalle perustettiin saha 1912, Vuojoki-Goods ja sen jatkaja Rauma-Wood ltd, päätti syventää ja leventää kanavan puutavaran uitolle sopivaksi. Näin syntyi Puuvallin kanaali vuonna 1919.”

Tekstaritalikossa (LS 9.7.15) ”Tepi” oli huolestunut sillan korkeudesta, Asia on ollut tiedossa heti alusta lähtien, mutta aloin tämän johdosta selvittää tarkempaa mitoitusta.

vesistosiltojen-suositellut-alikulkukorkeudet-ja-aukkoleveydet
Taulukko vesistösiltojen suositelluista alikulkukorkeuksista ja aukkoleveyksistä, merenkulkulaitos 2005.

Veneväylän ja reitin mitat rannikolla ovat: korkeus 8-12m ja leveys 10m. Puuvallinsuntti on noin 30m leveä ja 90m pitkä. Siihen mahtuisi siis kaksi veneväylää rinnakkain, jos pohja olisi tasasyvyinen.

Siltahahmotelmia

Säikänsuntti

Kokeilin hahmotella erilaisia siltatyyppejä valokuvaan. Saatavillani olleet valokuvat olivat hieman tummia ja pitää käydä ottamassa parempia joskus tulevaisuudessa. Myös puuvallinkanaali täytyy käydä kuvaamassa.

silta-saikansuntissa

Kuvassa on samantyyppinen silta kuin Puuvallinkanaalissa, poiketen korkeudeltaan joka on 8m.

Siltahahmotelma Puuvallinkanaaliin

Hahmotelman esikuvana on käytetty tätä siltaa. Mallin pohjana on käytetty Rauman kaupunkin karttapalvelun karttaa, mistä korkeuskäyriä seuraten muodostin ympäristön korkokuvan, Siihen sitten aloin hahmotella siltaa.

Tekemässäni hahmotelmassa näkyy sillan alla tilanvaraus veneväylälle (12m x 20m). Sillan pituus on 70m ja leveys 2,25m. Mittakaavan hahmottamiseksi mainittakoon, että Syväraumanlahden laituri numero 14 on 90m pitkä ja kiikartorni 19m korkea.

puuvallinkanaali

Silta sovitettu Panoramio-palvelusta löytyneeseen valokuvaan. https://ssl.panoramio.com/photo/1536745

puuvallin-kanaali-silta-valokuvasovitus

Linkit

Rauman kaupungin karttapalvelu

Rauman kaupungin kuntatekniikka, venereitit 2013

Suositukset vesistösiltojen aukkomitoista, Merenkulkulaitoksen julkaisuja 12/2005

Kevyen liikenteen suunnittelu, Tiehallinto 1998

Selkämeren kansallispuiston kävijätutkimus 2012

Aiheesta muualla:

https://ls24.fi/raumalainen/siltoja-pitkin-nurmekseen 4.7.2015

Kaupunkilehti Raumalaisessa julkaistu juttu tämän artikkelin pohjalta.

http://www.satakunnanviikko.fi/jutut/uutiset/rauman-saaristoon-houkutellaan-lisaa-retkeilijoita 20.3.2013

http://m.aamulehti.fi/kotimaa/mystisesti-ilmestynyt-sahkojohto-rikkoo-purjeveneita-huippuvaarallista?v=1 15.07.2015

Jutun kuvassa näkyy 11,5m metriä korkea silta.

http://ls24.fi/artikkelit/yhteiset-rantamme 30.5.2016

Yhteiset rantamme. Helena Ollilan kolumni Rauman yleiskaavaluonnoksen 2025 pohjalta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.